Kolejny przetestowany przepis Martyna1991. Tym razem pyszne żeberka w marynacie ketchupowej. Do tego ziemniaczki i ulubiona surówka. Polecam.
Składniki:
- 10 żeberek czyli około 1.20 kg
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka przyprawy do żeberek
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Żeberka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym- wkładamy do rękawa. Do miseczki wlewamy ketchup, musztardę oliwę oraz przyprawy, mieszamy. Przelewamy do rękawa , "potrząsamy" by wszystkie żeberka zostały pokryte marynatą.
Wkładamy do blaszki , pieczemy ok 60 min w 180 stopni. Po tym czasie otwieramy piekarnik i rozcinamy rękaw , pieczemy następne 15 min.
pycha:)
OdpowiedzUsuń