Bardzo lubię zupę pieczarkową, a odpowiedni przepis znalazłam u Benki Jest bardzo smaczna, polecam zrobić.
Składniki:
- 25 dag pieczarek
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka (korzeń)
- 1 średnia cebula
- 2 kostki bulionowe (drobiowa i grzybowa)
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- listek,ziele
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki
Kluseczki:
- duże jajko
- kopiasta łyżka mąki pszennej
lub ziemniaki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle przez chwilę,marchewkę,pietruszkę i połowę pieczarek zetrzeć na grubych oczkach ,dodać do cebuli i podsmażyć 3-4 minuty. Zagotować wodę z kostkami (można użyć wywaru mięsnego lub rosołu). Dodać warzywa z patelni i resztę pieczarek pokrojonych w plasterki, gotować 20 min. Zrobić ciasto na lane kluski.Jajko wbić do kubeczka dodać mąkę i mieszać widelcem na gładką masę. Gdy warzywa będą miękkie wlewać łyżką ciasto i ugotować lane kluski,dodać śmietanę,doprawić.Przed podaniem posypać natką.
Rada:
Jeśli chcemy żeby zupa była bardzie sycąca dodajmy do niej ziemniaki pokrojone w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz