Składniki:
- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- pół szklanki mleka
- 4 jaja
- półszklanki wody
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do mleka dodac wodę, masło, sól i zagotować. Mieszajac powoli wsypywac mąkę i nadal gotować na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie odstawać od garnka, przełozyć do miski i starannie utrzeć z jajkami (dodajemy po jednym jajku).
Napełnic szprycę cukierniczą ciastem i wyciskać ślimaczki na goracy olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Przekładać na ręcznik papierowy aby ociekły z tuszczu. Posypać cukrem pudrem.
dziękuje :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają! muszę kupić szprycę...
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńAniu, ślimaczki wyszły cudowne! pewnie znikły z prędkością światła. Sama chętnie bym ukradła kilka sztuk :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę kolejnych smakowitych wypieków,
Olinka - Smakowy Raj
ps. poobserwuję Cię :))
dziękuję za miły komentarz i postaram się przygotowywać smaczne dania i wypieki:) pozdrawiam :)
Usuń