Mój mąż przepada za wątróbką i dzisiaj zażyczył sobie na obiad. Dzisiaj w wersji z papryką. Możemy ja podać na obiad z ziemniakami lub na kolacje z chlebem.
Składniki:
- 0,7 kg wątróbki drobiowej
- 5 cebul
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, bo będzie mocno strzelać olej na patelni.
Pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na osobnej patelni, posolić i posypać pieprzem.
Wątróbkę przełożyć wraz z olejem do brytfanki, dodać cebulę i dusić pod przykryciem 10 minut. Można podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać papryką pokrojona w paseczki i dusić jeszcze 10 minut. Mieszajmy co jakiś czas aby się nie przypaliło.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.
Jeżeli smakuje tak, jak wygląda to ja staję się właśnie wielkim fanem! :)
OdpowiedzUsuńJak ktoś lubi wątróbkę to na pewno będzie smakowało, a papryka daje ciekawy smak :)
Usuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jest smaczna :)
Usuńrobię taką, potwierdzam, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Ewa :)
Usuń