Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Mieso przełożyć do miski, dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą, sól ziołową, pierz i wszystko wymieszać i uformować małe pulpeciki.
W garnku zagotować 750 ml wody, posolić i ugotować pulpeciki.
Papryki umyć i pokroić w paseczki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i podsmażyć około 5minut. Następnie dodać papryki z cebulą i smażyć 3 minuty. Wlać 1,5 szklanki wody z gotowanych klopsików, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, gotować 2 minuty i dodać klopsiki. Wymieszać, gotowac 5 minut. W razie potzreby podlać wodą i doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chlebem lub z ziemniakami i surówką.
Świetny pomysł,już robiłam kiedyś takie podobne danie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤