Gdy mamy dużo sałaty, a szkoda by zwiędła możemy zrobić sałatkę. Zazwyczaj robi się ze śmietana do ziemniaków, a dla urozmaicenia możemy właśnie zrobić tą sałatkę.
Składniki:
- pół główki sałaty
- 1 papryka czerwona
- pół pęczka szczypiorku
- 1 ogórek zielony wężowy
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego - kwestia smaku
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Szczypiorek również kroimy w kostkę. Ogórka i jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez lub jogurt grecki, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Możemy podawać od razu lub schładzamy w lodówce.
maslo maslane..salatka z salata..wszystko utopione w majonezie.
OdpowiedzUsuńMozna zamienic na jogurt grecki.
Usuń