Zapraszam na pyszny obiadek.
Składniki:
- 0,7 kg szynki wieprzowej
- pół główki małej kapusty
- puszka pomidorów w puszce bez skórki
- 1 cebula
- liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz, papryka słodka, ziarenka smaku ziołowe
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze plastry. Lekko rozbić, posypać sola i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do brytfanki. Na oleju ze smażenia mięska podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Przełożyć do bitek, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dusić. Od czasu do czasu mieszając i podlewać wodą. W tym czasie poszatkować kapustę i dodać do mięsa jak już będzie prawie miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, ziarenkami smaku i papryką słodką. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz