Bardzo smaczne kotleciki z marchewki. Jadłam je pierwszy raz, znalazłam je tutaj. I na pewno częściej je będą robiła. Idealne danie na piątkowy obiad.
Składniki:
- 6 marchewek
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła roślinnego
- bułka tarta
- sól morska
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu, przekładamy do miski. 3 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, przekładamy do marchewki. Cebulę kroimy w kostke i przesmażamy na maśle, przekładamy do miski. Dodajemy sól morską oraz pieprz ziołowy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy nieco tartej bułki, tak aby marchewkowa masa była dość zbita i można było z niej formować kotlety. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy na ciepło same, z ketchupem lub innym sosem i surówką.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :)
UsuńAniu fajny pomysł :) robiłam już pancakes z marchewki, ale takich klopsików to jeszcze nie, a wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Są pyszne, nawet mojemu mężowi smakowały, także polecam wyprobować :)
UsuńPozdrawiam