Uwielbiam koktajle i często różne wymyślam. Oto kolejny.
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 1 mały banan
- 1 średnie jabłko
- 1 jogurt naturalny 180 g
- 200 ml mleka 1,5 %
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy do wysokiego naczynia np. od blendera. Banana obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia. Jabłko myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do owoców. następnie dodajemy jogurt naturalny, mleko, cukier puder i miksujemy. schładzamy i podajemy.
czwartek, 11 czerwca 2015
środa, 10 czerwca 2015
Strogonow
Dzisiaj na obiad przygotowałam strogonowa wg Aninki z małymi zmianami. Bardzo nam smakował i jest dość szybki w wykonaniu.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerwona papryka
- 5 średnich ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- papryka ostra
- papryka słodka
- przyprawa do wieprzowiny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do wieprzowiny, papryka ostrą i słodką. Odstawiamy i w tym czasie obieramy i kroimy w plasterki pieczarki. Również paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gdy to zrobimy przekładamy do średniego garnka.
Pieczarki również smażymy na oleju, przekładamy do mięsa i zalewamy gorącą woda tak aby zakryło mięso. Dodajemy liść laurowi, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Sprawdzajmy czy mięso jest kruche jeśli nie to dalej dusimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem z papryką dodajemy do garnka. Dalej dusimy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerwona papryka
- 5 średnich ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- papryka ostra
- papryka słodka
- przyprawa do wieprzowiny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do wieprzowiny, papryka ostrą i słodką. Odstawiamy i w tym czasie obieramy i kroimy w plasterki pieczarki. Również paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gdy to zrobimy przekładamy do średniego garnka.
Pieczarki również smażymy na oleju, przekładamy do mięsa i zalewamy gorącą woda tak aby zakryło mięso. Dodajemy liść laurowi, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Sprawdzajmy czy mięso jest kruche jeśli nie to dalej dusimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem z papryką dodajemy do garnka. Dalej dusimy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
środa, 3 czerwca 2015
Pasta z sera feta
Pasta z sera feta jest bardzo szybka w wykonaniu. Smarujmy cienko, bo sam ser w sobie jest mocno słony i dodawajmy warzywa np. paprykę czerwona. Możemy pastą smarować kanapki lub nadziewać papryczki.
Składniki:
- pół kostki sera feta
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Ser feta przełożyć do miseczki dodać przyprawy i wymieszać.
Składniki:
- pół kostki sera feta
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Ser feta przełożyć do miseczki dodać przyprawy i wymieszać.
wtorek, 2 czerwca 2015
Surówka z sałaty lodowej
Polecam pyszną, szybką surówkę do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska zamiast batonika.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- 1 pomidor
- pół pęczka rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i rzodkiewkę kroimy dowolnie w mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt grecki, doprawiamy i mieszamy.
Podajemy.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- 1 pomidor
- pół pęczka rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i rzodkiewkę kroimy dowolnie w mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt grecki, doprawiamy i mieszamy.
Podajemy.
środa, 27 maja 2015
Sałatka
Polecam pyszną sałatkę na różne okazje. Sprawdzi się również na grillu jako dodatek do mięsa.
Składniki:
- pół sałaty lodowej
- pół pęczka rzodkiewek
- 1 średni ogórek zielony
- 1 pierś z kurczaka
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki przyprawy do grilla
sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, lekko rozbijamy i posypujemy mieszanką przypraw. Smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy i kroimy w kostkę.
Sos:
Jogurt naturalny przekładamy do miski dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i mieszamy. Doprawiamy według gustu.
Sałatę lodową rwiemy na kawałki i układamy na półmisku.
Ogórka zielonego myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i układamy na sałacie.
Rzodkiewkę myjemy, kroimy w kostkę i układamy na ogórkach.
Następnie mięso układamy na rzodkiewce, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem
wtorek, 26 maja 2015
Biszkopt ze śmietaną i borówkami
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 330 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 125 g borówek amerykańskich
- kokos do posypania
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.
Borówki myjemy i osuszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej miksując, następnie wlewamy żelatynę i miksujemy chwilkę. Wylewamy na biszkopta, układamy borówki dociskając troszkę i posypujemy kokosem. Wstawiamy do lodówki.
poniedziałek, 25 maja 2015
Jajka z groszkiem
Jajka z groszkiem znają chyba wszyscy. Często je jadłam jako dziecko i teraz mi się o nich przypomniało.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Groszek konserwowy odcedzamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy majonez sól, pieprz i mieszamy. Wykładamy na talerz. Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Układamy na groszku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy posypać jeszcze pieprzem.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Groszek konserwowy odcedzamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy majonez sól, pieprz i mieszamy. Wykładamy na talerz. Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Układamy na groszku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy posypać jeszcze pieprzem.
niedziela, 24 maja 2015
Muffiny jabłkowo-cynamonowe
Muffiny bardzo często u nas goszczą, bo cała rodzina je uwielbia. Zawsze się staram wymyślić nowy smak. Dzisiaj z gotową domową marmoladą jabłkową z cynamonem. Oczywiście jeśli jej nie mamy możemy ją przygotować.
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
mokre:
- 2 jajka małe
- 1 szklanka oleju
- 1 jogurt naturalny ( 185 g - danone)
- 1 słoiczek marmolady jabłkowej z cynamonem domowej roboty (190 g)
Rada:
Jeśli nie mamy gotowej marmolady jabłkowej to potrzebne nam będzie 1 duże jabłko, 2 łyżeczki cukru i pół łyżeczki cynamonu. jabłko obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do rondelka, podlewamy odrobina wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy cukrem i cynamonem. Studzimy.
Link do marmolady jabłkowo - cynamonowej
Przygotowanie:
Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia łączymy w misce.
Mokre składniki czyli jajka, olej, jogurt naturalny i marmoladę jabłkową łączymy w osobnej misce. następnie mokre składniki wlewamy do suchy i mieszamy. nakładamy do foremek na muffiny na 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
mokre:
- 2 jajka małe
- 1 szklanka oleju
- 1 jogurt naturalny ( 185 g - danone)
- 1 słoiczek marmolady jabłkowej z cynamonem domowej roboty (190 g)
Rada:
Jeśli nie mamy gotowej marmolady jabłkowej to potrzebne nam będzie 1 duże jabłko, 2 łyżeczki cukru i pół łyżeczki cynamonu. jabłko obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do rondelka, podlewamy odrobina wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy cukrem i cynamonem. Studzimy.
Link do marmolady jabłkowo - cynamonowej
Przygotowanie:
Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia łączymy w misce.
Mokre składniki czyli jajka, olej, jogurt naturalny i marmoladę jabłkową łączymy w osobnej misce. następnie mokre składniki wlewamy do suchy i mieszamy. nakładamy do foremek na muffiny na 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
sobota, 23 maja 2015
Piersi z kurczaka na ostro i łagodnie
Polecam pyszne mięsko smażone na patelni grillowej na małej ilości tłuszczu. Wersję dla dzieci posypałam tylko przyprawą do kurczaka, a dla dorosłych mieszanką przypraw aby były lekko ostre.
Możemy mięsko także usmażyć na grillu.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka złocista
mieszanka przypraw na ostro:
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka bazylii
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy lekko rozbić.
Mięso na łagodnie obsypujemy tylko przyprawą do kurczaka, a mięso na ostro posypujemy mieszanką przypraw.
Mięso smażymy na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Możemy mięsko także usmażyć na grillu.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka złocista
mieszanka przypraw na ostro:
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka bazylii
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy lekko rozbić.
Mięso na łagodnie obsypujemy tylko przyprawą do kurczaka, a mięso na ostro posypujemy mieszanką przypraw.
Mięso smażymy na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
piątek, 22 maja 2015
Koktajl bananowy z cynamonem
Koktajl ten możemy przygotować sobie na śniadanie. Nasycimy się nim gdyż banan jest bardzo syty, a cynamon dobrze wpływa na przemianę materii.
Składniki:
- 2 średnie banany
- 250 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- niespełna pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Banan obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, jogurt naturalny, wsypujemy cynamon i miksujemy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Składniki:
- 2 średnie banany
- 250 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- niespełna pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Banan obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, jogurt naturalny, wsypujemy cynamon i miksujemy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...

-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...