Szybka i smaczna sałatka na przekąskę, śniadanie lub kolację Smak tortellini możemy wybrać swój ulubiony.
Składniki:
- 100 g tortellini np. z mięsem
- 4 jajka
- pół puszki kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- por ( 5 cm kawałek)
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i pora pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, posypać sola, pieprzem, dodać majonez, wymieszać i gotowe.
Smacznego...
czwartek, 29 maja 2014
środa, 28 maja 2014
Mielone z papryką - szybki obiad z patelni
Zapraszam na szybki i smaczny obiadek. Przygotujemy go zaledwie w 30 minut.
Składniki:
- 500 g mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz
- papryka słodka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso, smażymy 5 minut, posypujemy przyprawą do mielonego. Papryki kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i mieszamy. Podajemy na gorąco z ziemniakami lub z pieczywem.
Składniki:
- 500 g mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz
- papryka słodka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso, smażymy 5 minut, posypujemy przyprawą do mielonego. Papryki kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i mieszamy. Podajemy na gorąco z ziemniakami lub z pieczywem.
poniedziałek, 26 maja 2014
Tarta z ricottą - sernik na zimno z truskawkami
Myślałam i myślałam aż wymyśliłam ciasto na Dzień Matki, a mianowicie tarte z sernikiem na zimno z sera ricotty. Do tego truskawki i ciasto wyszło pyszne...
Składniki:
na tarte:
- 100 g margaryny
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 250 g sera ricotta
- 2 galaretki truskawkowe Winiary
- 250 g truskawek
Przygotowanie:
Składniki na tarte zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut, na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody, gdy będzie tężeć mieszamy z serem ricottą i wylewamy na przestudzony spód tary. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół, układamy na serniku.
Druga galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na truskawki. Wkładamy do lodówki aby stężało.
Rada:
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdyż spód tarty zmięknie.
Uważajmy aby tarta nam się mocno nie spiekła, bo będzie twarda.
Składniki:
na tarte:
- 100 g margaryny
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 250 g sera ricotta
- 2 galaretki truskawkowe Winiary
- 250 g truskawek
Przygotowanie:
Składniki na tarte zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut, na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody, gdy będzie tężeć mieszamy z serem ricottą i wylewamy na przestudzony spód tary. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół, układamy na serniku.
Druga galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na truskawki. Wkładamy do lodówki aby stężało.
Rada:
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdyż spód tarty zmięknie.
Uważajmy aby tarta nam się mocno nie spiekła, bo będzie twarda.
Koktajl truskawkowo-bananowy
niedziela, 25 maja 2014
Gulasz ze schabu
Pyszny niedzielny obiad...
Składniki:
- 500 g schabu
- 1 cebula
- sól, pieprz
- przyprawa do gulaszu
- olej do smażenia
- pół szklanki zimnej wody
- czubata łyżka mąki
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gulaszu. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyć do zrumienienia, następnie cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć jeszcze chwilkę. Wlać szklankę wody i dusić do miękkości mięsa, co jakiś czas podlewając wodą. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić wodą rozmieszaną z mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Składniki:
- 500 g schabu
- 1 cebula
- sól, pieprz
- przyprawa do gulaszu
- olej do smażenia
- pół szklanki zimnej wody
- czubata łyżka mąki
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gulaszu. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyć do zrumienienia, następnie cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć jeszcze chwilkę. Wlać szklankę wody i dusić do miękkości mięsa, co jakiś czas podlewając wodą. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić wodą rozmieszaną z mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
piątek, 23 maja 2014
Surówka z ogórka i rzodkiewki
Szybka i smaczna surówka do obiadu lub na grilla
Składniki:
- 1 średni ogórek zielony
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól ziołowa, pieprz
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Ogórka umyć, obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Posypać solą ziołową i pieprzem, dodać majonez jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:
- 1 średni ogórek zielony
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól ziołowa, pieprz
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Ogórka umyć, obrać i pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Posypać solą ziołową i pieprzem, dodać majonez jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
środa, 21 maja 2014
Klopsiki z warzywami
Zapraszam na pyszny obiadek. Moja dzieciaki bardzo lubią klopsiki w różnych sosach.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Mieso przełożyć do miski, dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą, sól ziołową, pierz i wszystko wymieszać i uformować małe pulpeciki.
W garnku zagotować 750 ml wody, posolić i ugotować pulpeciki.
Papryki umyć i pokroić w paseczki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i podsmażyć około 5minut. Następnie dodać papryki z cebulą i smażyć 3 minuty. Wlać 1,5 szklanki wody z gotowanych klopsików, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, gotować 2 minuty i dodać klopsiki. Wymieszać, gotowac 5 minut. W razie potzreby podlać wodą i doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chlebem lub z ziemniakami i surówką.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Mieso przełożyć do miski, dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą, sól ziołową, pierz i wszystko wymieszać i uformować małe pulpeciki.
W garnku zagotować 750 ml wody, posolić i ugotować pulpeciki.
Papryki umyć i pokroić w paseczki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i podsmażyć około 5minut. Następnie dodać papryki z cebulą i smażyć 3 minuty. Wlać 1,5 szklanki wody z gotowanych klopsików, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, gotować 2 minuty i dodać klopsiki. Wymieszać, gotowac 5 minut. W razie potzreby podlać wodą i doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chlebem lub z ziemniakami i surówką.
wtorek, 20 maja 2014
Deser arbuzowy
Prosty i smaczny deserek nie tylko dla dzieci.
Składniki:
- 1 galaretka arbuzowa
- 200 g arbuza
- 1 banan
- 1,5 szklanki wrzącej wody do galaretki
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, przelać do pucharków i wstawić do lodówki aby stężała.
Gdy stężeje wyjąć z pucharków, obracając do góry dnem i ułożyć na talerzyku. Arbuza pokroić w kostkę i ułożyć wokół galaretki. Banana pokroić w plasterki i ułożyć wokół kawałków arbuza.
Smacznego
Składniki:
- 1 galaretka arbuzowa
- 200 g arbuza
- 1 banan
- 1,5 szklanki wrzącej wody do galaretki
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, przelać do pucharków i wstawić do lodówki aby stężała.
Gdy stężeje wyjąć z pucharków, obracając do góry dnem i ułożyć na talerzyku. Arbuza pokroić w kostkę i ułożyć wokół galaretki. Banana pokroić w plasterki i ułożyć wokół kawałków arbuza.
Smacznego
niedziela, 18 maja 2014
Roladki z serem
Pyszny niedzielny obiad...
Składniki na 4 sztuki:
- 2 filety z kurczaka
- sól ziołowa, pieprz
- 5 dag sera żółtego
- 1-2 jajka
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić wzdłuż na pół i rozbić tłuczkiem. Posypać solą ziołową i pieprzem. Na środku ułożyć plastry sera i zwinąć. Ja zwijałam od tej dłuższej strony, wtedy lepiej można je zawinąć, aby ser nie wyciekł i mamy pewność że dobrze się usmażą od środka. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie dziś kalafior z bułką tartą.
Składniki na 4 sztuki:
- 2 filety z kurczaka
- sól ziołowa, pieprz
- 5 dag sera żółtego
- 1-2 jajka
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić wzdłuż na pół i rozbić tłuczkiem. Posypać solą ziołową i pieprzem. Na środku ułożyć plastry sera i zwinąć. Ja zwijałam od tej dłuższej strony, wtedy lepiej można je zawinąć, aby ser nie wyciekł i mamy pewność że dobrze się usmażą od środka. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie dziś kalafior z bułką tartą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
