Przepis na te ogórki znalazłam kiedyś w internecie.
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 6 szt. czerwonej papryki
- 2 szt. cebuli
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koper
Zalewa:
- 3,5 l wody
- 0,8 l octu (10%)
- 600 g cukru
-110 g soli
Przygotowanie:
Składniki zalewy mieszamy, zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ogórki zalewamy zimną zalewą. Następnie myjemy, pozostawiamy w skórkach.
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w krążki. Jeden krążek cebuli dajemy do słoika.
Do słoika wkładamy ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, Zalewamy zimną zalewą. Pasteryzujemy krótko, gotując przez 5 min (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjmujemy z garnka. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz