Składniki są na około 6 słoików po 500 ml. Zawsze podwajam porcje.
Składniki:
- 1 kapusta czerwona
- 4 cebule
- 4 jabłka
- sól
Zalewa:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki octu 10 %
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i poszatkować. Sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i posypujemy solą. Gdy zmięknie odciskamy z nadmiaru soku.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Składniki zalewy zagotowujemy, wkładamy kapustę, cebulę i jabłka. Gotujemy 5 minut.
Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
O kurcze!!! taka kapustke jadlam u kolezanki . Dziekuje za przepis z pewnoscia zrobie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy nie jest twarda kapusta ?
OdpowiedzUsuńPytam ponieważ miałam kiedyś taki fajny przepis dawało się pokolei do garnka składniki i gotowało się ,ale zginął mi zeszyt z przepisami .
Przepraszam że tak późno odpisuję. Kapusta nie jest twarda jest miękka. U nas smakuje całej rodzinie :)
OdpowiedzUsuńJaka wielka ma być ta Kapusta bo są różnej wielkości jeśli mogę wiedzieć
OdpowiedzUsuńŚrednia. Ogólnie maja podobne wielkosci.
OdpowiedzUsuńWitam ja mam 1.20kg wystarczy ta ilość produktów pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie pamiętam ile waży dokładnie taka średnia kapusta, ale powinna starczyć.
Usuń