Składniki:
- 3 kg kapusty kwaszonej
- 20 dag boczku wędzonego
- 70 dag mięsa z łopatki
- 1 piętno kiełbasy toruńskiej
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- ziele angielskie - 4 szt
- liść laurowy - 3 szt
- pieprz - 4 szt
- mały koncentrat pomidorowy
- średni słoik ketchupu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy około 2 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gotujemy.
Mięso z łopatki kroimy w kostkę i przekładamy do kapusty jak będzie na w pół miękka.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do kapusty łyżką cedzakową, bo na tym samym oleju usmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę i również przekładamy do kapusty.
Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i również przekładamy do kapusty.
Gotujemy wszystko od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą jeśli wyparuje.
Gdy kapustą będzie ugotowana dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy ketchup, mieszamy i gotujemy 15-20 minut co chwilę mieszając, bo nam się przypali.
Rada:
Bigos możemy zamknąć w słoiki na gorąco i przewrócić do góry dnem. Będziemy mieli na inną okazję.
świetne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń