Składniki:
- 400 g leśnych grzybów, takie jakie akurat mamy
- 2 cebule
sos:
- 200 ml śmietany 18 %
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 15 dag sera
ciasto:
- 150 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty, nakłuwamy gęsto widelcem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki zalewamy woda, dodajemy obraną 1 cebulę i gotujemy około 30 minut. Grzyby odsączamy, wyrzucamy cebulę. Druga cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, łączymy z cebulką podsmażoną, wykładamy na podpieczone ciasto.
Sos: śmietanę łączymy z jajkami, posypujemy solą, pieprzem i startą połową sera na mniejszych oczkach, wylewamy na grzyby, resztę sera ścieramy na wierzch tarty. Pieczemy, około 40-50 minut.
Na wierzch posypałam szczypiorek. Smacznego...
Uwielbiam tartę z grzybami, idealny początek jesieni :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńByła bardzo pyszna, również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna
OdpowiedzUsuń