Składniki:
- 1 margaryna - 250 g
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wody
- 4 żółtka
- 2 szklanki maki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka jaj
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do garnka przekładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy stopniowo proszek do pieczenia i mąkę, dalej miksując.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta dokładnie mieszając.
Ciasto wylewamy na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 55 - 60 minut. Do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego...
Klasyczny murzynek - najlepsze ciasto na świecie;)
OdpowiedzUsuńByła u mnie mama, no i musiałam zrobić, a wyszedł bardzo smaczny :)
UsuńMama... właśnie moja Mama ostatnio robiła taki/podobny ze starego przepisu - pychotka :) Ale smak mojego dzieciństwa to murzynek na zsiadłym mleku z dżemem porzeczkowym :) muszę go przypomnieć, bo wieki nie jedliśmy! :)
OdpowiedzUsuńJa też dawno nie jadłam. I jak była u mnie mama to wspomniała o nim i zrobiłam, po tak długim czasie smakował wyśmienicie :)
Usuń