Nie długo zacznie się sezon na zaprawy, więc mam dla was przepis na bardzo smaczne ogórki. Dostałam go od koleżanki. W mojej rodzinie wszystkim smakują. Zalewa starcza na 5 słoików 0.5 litrowych.
Około 1,5 - 2 kg ogórków gruntowych
Składniki na zalewę:
- 5 szkl. wody
- 2 szkl. cukru
- 1 szkl. octu
- 2 płaskie łyżki soli
Składniki do każdego słoika:
- baldachim kopru
- liść pietruszki
- liść selera
- 2-3 plasterki marchwi
- plaster cebuli
Przygotowanie:
Składniki zalewy podgrzewamy, aż się cukier rozpuści.
Składniki do słoika układamy na dnie.
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, wkładamy do słoika. Zalewamy zalewą. Zamykamy i pasteryzujemy 5 minut.
Pasteryzację liczymy gdy woda zacznie bulgotać - gotować się.
Zrobiłam testowo trzy słoiki, przy okazji robienia całej maści innych ogórków:D Mija im drugi tydzień i zastanawiam się czy już się odpowiednio przegryzły czy jeszcze im chwilę dać:) Po jakim czasie od zrobienia otwierasz?
OdpowiedzUsuńJa otworzyłam po miesiacu i byly już dobre.
Usuń