Składniki:
Na biszkopt:
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan-fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki jagód z soku domowego odsączonych na sitku - mogą być mrożone lub świeże
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą zawijamy w ściereczkę formując roladę. Studzimy.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier pudem dalej ubijając, następnie dodajemy śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Dodajemy jagody i dobrze mieszamy.
Przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy. Dekorujemy według uznania. U mnie jest to pozostały krem i maliny z domowego soku.
www.anielskieprzysmaki.pl-polecam mus jagodowy
OdpowiedzUsuńproste a jakie smaczne! :) Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Polecam zrobić. Mój mąż nie mógł się opanować i rolada szybko znikła :)
Usuń