suche:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre:
- 100 g chałwy waniliowej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
do dekoracji:
- 1 czekolada mleczna
- 1 łyżka mleka
- kilka gwiazdeczek lub inna posypka którą mamy
Przygotowanie:
Składniki suche połączyć w misce.
Chałwę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką, tak żeby nie zostały grudki chałwy. Następnie dodajemy mleko, olej i mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Napełniamy foremki do muffinek u mnie silikonowe na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą z 1 łyżką mleka i posypujemy gwiazdkami.
Robiłam babeczki z chałwową kruszoną, ale z chałwą w środku jeszcze nie. :) Dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, moje córeczki chodzą i się zajadają :)
UsuńMmm, z chałwą musiał być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńtak były smaczne :)
Usuń