Na dzisiejszy obiad polecam zupę ogórkową, którą wzbogaciłam boczkiem i kiełbasą.
Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- około 2,5 l wody
- 5 średnich marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 8 ogórków kwaszonych
- 2 kiełbasy śląskie
- 100 g boczku wędzonego
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, wkładamy udko, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy marchewka będzie na wpół miękka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy gdy ziemniaki będą miękkie. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiano na patelni i przekładamy do zupy. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni gdzie smażyliśmy boczek. Dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy według własnego gustu. Smacznego.
Fajny przepis! Nigdy nie zachwycała mnie zwykła ogórkowa, ale zupa po Twoich modyfikacjach jest naprawdę smaczna:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :)
Usuń