Składniki:
- 4 l wody
- 2 udka
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 4 średnie marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 średnie ziemniaki
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- sól, pieprz
- świeży koperek
Przygotowanie:
Udko myjemy, przekładamy do garnka. Wlewamy wodę dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Marchew kroimy w plasterki, a resztę warzyw w kostkę. Gotujemy 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy marchew, seler, pietruszkę, por i gdy będą wpół miękkie dodajemy ziemniaki. Po 5 minutach dodajemy kaszę jęczmienną pęczak. Gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem wg swojego smaku. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz