Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- około 2,5 l wody
- 5 średnich marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 8 ogórków kwaszonych
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
- 200 ml śmietany 18 % do zupy
- koperek
Przygotowanie:
Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, wkładamy udko, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy marchewka będzie miękka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy gdy ziemniaki będą miękkie. Gotujemy 5 minut. Do śmietany wlewamy troszkę zupy, aby się nie zaważyła i przelewamy do całości, mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Na talerzu posypać koperkiem.
Smacznego.....
Nie ma to jak ogórkowa na ogórkach kiszonych :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda wyśmienicie!
Pozdrawiam,
Asia :)
dziękuje :) a była smaczna :) moje dzieciaki bardzo ją lubią:)
Usuń