Składniki:
- duże udko z kurczaka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 6 średnich ziemniaków
- mała główka kapusty
- 1 cebula
- 2 laski kiełbasy
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- sól i pieprz
- maggi do smaku
Przygotowanie:
Udko zalać 3 litrami wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 20 minut.Marchew, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Por również kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy. Do gotującego wywaru dodajemy marchew, seler, pietruszkę i por. Gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą na wpół twarde dodajemy kapustę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę, smażymy około 5 minut i przekładamy do gotującej się zupy. Chwilkę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz