wtorek, 29 maja 2012

Babka marmurkowa

Pyszna babka marmurkowa. Idealna na Wielkanocny stół.



Składniki:

- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki maki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- olejek migdałowy (kilka kropli)

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodać żółtka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej części dodać kakao, a do białej dodać olejek migdałowy. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać do formy jasne ciasto, a potem ciemne. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 40 - 50 minut.
Czas pieczenia może być krótszy. wszystko zależy od piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...