piątek, 10 lipca 2015

Ciasto z rabarbarem

Polecam bardzo smaczne ciasto z rabarbarem, lekko kwaskowate. Jak nie lubimy rabarbaru możemy użyć innych owoców.



Składniki:

- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki maki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łodyg rabarbaru
- cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Margarynę roztapiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i na koniec roztopioną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy kwadratowej 20 x 20 cm.
Rabarbar myjemy, oczyszczamy, kropimy w kostkę i układamy na cieście.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30 minut. Sprawdźmy wcześniej patyczkiem czy się upiekło czyli na suchy patyczek. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię rabarbar, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasto :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Ania,chciałam Ci przekazać,że nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award,po więcej informacji zapraszam do mnie:

    http://izabelawkuchni.blogspot.com/search/label/Liebster%20Award

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...