Babka waniliowa

Polecam szybka babkę waniliową dla zapracowanych. U nas znikła w mig.




Składniki:

- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek waniliowy

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier dalej miksując dodajemy żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia oraz olejek.
Wylewamy do podłużnej formy 25 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut lub troszkę dłużej. Wszystko zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier.


Komentarze

  1. bardzo lubię takie tradycyjne ciasta :) babeczka wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też takie lubimy :) dzieci również się zajadają :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty