Polecam pyszny gulasz z indyka podany z kaszą jaglaną.
Składniki:
- 500 g mięsa gulaszowego z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- papryka żółta i czerwona
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- 1 ziarenko angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe
- olej do smażenia
- śmietana 12 %
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- kasza jaglana
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy mięso z indyka pokrojone w kostkę i smażymy dalej. Gdy mięso będzie rumiane podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, paprykę słodką, sól i dusimy. Jak mięso będzie na wpół miękkie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę czerwoną, żółtą oraz cukinię. Dusimy dalej do miękkości mięsa. Podlewając wodą jeśli trzeba. Na końcu wlewamy śmietanę, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba i podajemy z kaszą jaglaną posypane szczypiorkiem.
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- papryka żółta i czerwona
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- 1 ziarenko angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe
- olej do smażenia
- śmietana 12 %
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- kasza jaglana
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy mięso z indyka pokrojone w kostkę i smażymy dalej. Gdy mięso będzie rumiane podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, paprykę słodką, sól i dusimy. Jak mięso będzie na wpół miękkie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę czerwoną, żółtą oraz cukinię. Dusimy dalej do miękkości mięsa. Podlewając wodą jeśli trzeba. Na końcu wlewamy śmietanę, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba i podajemy z kaszą jaglaną posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz