poniedziałek, 3 lipca 2017

Kurczak 5 smaków

Polecam bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. 


Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- 400 g mieszanki mrożonych warzyw po chińsku
- 1 cebula
- sól
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta czosnku niedźwiedziego 
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju rzepakowaego
- 1 szklanka bulionu

- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków po chińsku
- 100 ml wody
- 150 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka papryki słodkiej


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę z mięsem, posypując solą, szczyptą czosnku niedźwiedziego, pieprzem i wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego. Mieszamy, smażymy około 5 minut i dodajemy mieszankę warzyw chińskich, wlewamy 1 szklankę bulionu i dusimy około 15-20 minut. Po tym czasie mieszamy wodę, śmietanę, przyprawę do potraw chińskich 5 smaków oraz paprykę słodką i wlewamy na patelnię. Mieszamy zagotowujemy i podajemy z ryżem. 
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...