środa, 5 lipca 2017

Torcik z truskawkami


Torcik przygotowałam dla dzieci, bo bardzo chciały i biegały za mną mama zrób nam tort :) No i musiałam zrobić :)




Składniki:

biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mąki 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki oleju

krem:
- 660 ml śmietany 30 %
- 5 łyżeczek żelatyny
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru

- około 0,5 kg truskawek

Przygotowanie:

biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodając żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto wylewamy na okrągłą formę 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut lub do suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.
Biszkopt robię zawsze dzień wcześniej, wtedy lepiej się go kroi. Gorący wyciągam z piekarnika i rzucam z 50 cm na podłogę aby nie opadł. 

krem:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy cukier puder oraz żelatynę. 

Truskawki myjemy, oczyszczamy, kroimy na pół.

Składanie tortu:

Na pierwszy blat układamy truskawki na brzegu, i smarujemy częścią kremu.
Następnie układamy drugi blat i powtarzamy tak samo. Na wierzch układamy 3 blat, rozsmarowujemy pozostałą część kremu i układamy truskawki. Schładzamy i podajemy. Smacznego.






2 komentarze:

  1. taki torcik zawsze i na każda okazję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny torcik :) Dzieci na pewno były bardzo zadowolone! :)

    OdpowiedzUsuń

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...