Polecam pyszne żeberka na niedzielny obiad i nie tylko z surówką. W mojej rodzinie robimy je od dawna , bo mięso jest przepyszne. Smakuje małym i dużym.
Składniki:
- 1 kg żeberek u mnie trójkąty, bo jest więcej mięsa
- przyprawa do żeberek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Składniki na sałatkę:
- pęczek szczypiorku
- pół sałaty lodowej
- pół żółtej papryki
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki jogurt naturalnego
- 1 łyżka majonezu
-sól pieprz
Przygotowanie:
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki i posypać przyprawą. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oleju i obsmażyć. Mięso przełożyć do brytfanki. Na pozostałym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę , następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać z cebula i od razu przełożyć do mięsa, podlać wodą i dusić na małym ogniu około 1,5 godziny lub mniej. Najlepiej posmakować. Możemy sobie zrobić sos zaklepując wodę z mąką. Ja robię pół szklanki wody i 1 czubata łyżka mąki. Mieszam tak żeby nie było grudek i wlewam do powstałego sosu po żeberkach. Oczywiście mięso wyciągamy i wtedy robimy sos.
Sałatka:
Szczypiorek siekamy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę, rzodkiewkę kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt, majonez, doprawiamy sola, pieprzem i mieszamy.
Apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń