Krupnik z kaszą jęczmienną pęczak

Na takie deszczowe dni polecam zupkę krupnik, ale z dodatkiem kaszy jęczmiennej pęczak, gdyż nie przepadam za kaszą perłową. Jako dziecko nie jadłam tej zupy. Teraz w dorosłym życiu zaczęłam ją w końcu gotować, ale z kaszą która mi bardziej smakuje. Na szczęście smakuje też moim dzieciom. Także polecam.




 Składniki:

- 4 l wody

- 2 udka

- 2 liście laurowe

- 3 ziarenka ziela angielskiego

- 5 ziarenek pieprzu

- 4 średnie marchewki

- 1 pietruszka korzeń

- kawałek selera

- kawałek pora

- 4 średnie ziemniaki

- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak

- sól, pieprz

- świeży koperek


Przygotowanie:

Udko myjemy, przekładamy do garnka. Wlewamy wodę dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Marchew kroimy w plasterki, a resztę warzyw w kostkę. Gotujemy 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy marchew, seler, pietruszkę, por i gdy będą wpół miękkie dodajemy ziemniaki. Po 5 minutach dodajemy kaszę jęczmienną pęczak. Gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem wg swojego smaku. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Smacznego



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wigilijna sałatka ziemniaczana ze śledziem

Surówka z czerwonej kapusty na zimę

Tarta z grzybami leśnymi