niedziela, 7 października 2012

Ogórki w curry

Przepis pochodzi od s.belata - są naprawdę rewelacyjne. Do obiadu i na przekąskę na przyjęcie np. urodzinowe





Składniki:

2,5 kg ogórków pokrojonych w plastry
5 średnich cebul pokrojonych w półksiężyce
- 3 łyżki soli
 liście selera

Zalewa:

1 litr wody
2 szklanki cukru
3 łyżki curry
3 łyżki gorczycy
¾ szklanki octu

Przygotowanie:



 Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy i suszymy.
Ogórki, cebulę zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny.
Łączymy składniki zalewy i zagotowujemy.
Do słoików wkładamy po liściu selera, ogórki z cebulą, zalewamy zalewą, słoiki zakręcamy i gotujemy 5 minut.
Słoiki ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Sprawdzamy czy  są szczelnie zamknięte, jeśli nie zagotowujemy ponownie.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...