Smaczne kotlety z nadzieniem pieczarek, bardzo je lubię.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 bułka namoczona w mleku
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
- bułka tarta do obtaczania
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekany czosnek, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w mleku). Wszystko wyrobić.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać smalec i podsmażyć do lekkiego zrumienienia od czasu do czasu mieszając.
Z mięsa mielonego uformować kulki, lekko spłaszczyć, położyć na środek pieczarki i skleić tak aby farsz znalazł się w środku.
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz