Gołąbki z kaszą gryczaną pochodzą z regionu podkarpackiego skąd pochodzi moja mama. Od dzieciństwa zajadała się tymi gołąbkami. Jemy je do dzisiaj i postanowiłam wziąć udział w konkursie na potrawę regionalną gdyż moim dzieciom również smakują, a to cieszy najbardziej. Podkarpacie jest regionem o charakterze rolniczo-przemysłowym, a ta potrawa jest jedną z wielu.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- koncentrat pomidorowy z bazylią
farsz:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz
- odrobina oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i wykrawamy środek, który zostawiamy, nie wyrzucamy. Brzydkich liści też nie wyrzucamy, będą potrzebne na dno garnka do gotowania gołąbków.
W dużym garnku podgrzewamy osolona wodę, wkładamy do niej kapustę i parzymy liście. Gdy będą miękkie to wyciągamy.
Farsz: Kaszę gryczana gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Następnie do miski przekładamy mięso, kaszę, jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Dobrze mieszamy.
Tak przygotowany farsz nakładamy porcjami na liść kapusty i zwijamy wciskając boki do środka.
Na dnie garnka układamy pozostały wykrojony środek kapusty i ze dwa brzydsze liście, następnie układamy nasze gołąbki, przykrywamy 2 lub 3 liśćmi kapusty i wlewamy 1 szklankę wody. Gotujmy po przykryciem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 szklanką wody i wlewamy do gołąbków. Gotujemy około 1 godziny, Podajemy na ciepło.
Pyszne gołąbki Aniu :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam gołąbki i często kombinuje z różnymi przepisami dotyczącymi właśnie ich. Ogólnie teraz wzięło mnie na gotowanie zastanawiam się też nad dietą bezglutenową bo ostatnio tutaj http://kcalmar.com/blog/ sporo na jej temat czytałam . A ty może miałaś kiedyś stycznośc z dietą bezglutenową?
OdpowiedzUsuńWitam. Moja koleżanka choruje na celiakę także jakieś pojęcie mam na ten temat. A czy coś konkretnie cie interesuje? Teraz bardzo dużo jest produktów bez glutenu. Też czasami takie kupuje.
Usuń