poniedziałek, 18 listopada 2019

Pieczeń z mięsa mielonego z papryką


W sobotę na obiad zrobiłam pieczeń z mięsa mielonego z papryką. Jest bardzo smaczna. To jest porcja mniejsza akurat dla czteroosobowej rodziny i dlatego jest niska. Porcję możemy podwoić i wtedy pieczeń będzie wyższa.


Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko 
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryka
-  pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki przyprawy do mielonego

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Paprykę myjemy, wykrawamy środek i  kroimy w kostkę.
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażoną cebulkę oraz paprykę. Wszytko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej wcześniej wysmarowanej olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...