sobota, 23 listopada 2019

Pizza z kiełbasą Morlińską

Dzisiaj upiekłam trzy małe pizze z z porcji na jedną dużą, która zawsze piekę na blaszce z piekarnika. Dwie dla dzieci tylko z sosem, kiełbasą i serem, a dla dorosłych z innymi dodatkami. Ten przepis bierze udział w konkursie Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni Pizza jest na grubym i puszystym cieście.



Składniki na ciasto: 

-2 dkg drożdży 
- 1 łyżka cukru 
- 3/4 szklanki mleka 
- 2 szklanki mąki 
- 1 jajko 
- 1 łyżka oleju

sos do pizzy:

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- bazylia suszona wg uznania
- odrobina soli

ilość wedle uznania
- kiełbasa śląska Morliny 
- cebula
- pieczarki
- papryka czerwona
- ser żółty starty 


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki wbić jajko, rozpuszczone drożdże, 1 łyżkę oleju i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i ułożyć na małej okrągłej  blaszce. 
Składniki sosu wymieszać w miseczce i posmarować pizze. Na wierzchu układać kiełbasę pokrojoną w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec około 15 minut. Smacznego.






Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

2 komentarze:

  1. Wyglada pysznie :D Myslisz, ze moge do niej uzyc pasty z czarnego czosnku? Musze przyznac, ze ostatnio przepisy z czarnego czosnku sprawdzaja sie umnie idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...