Tort przygotowałam na urodziny teścia.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8g
- cukier wanilinowy
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Składniki na krem śmietankowy:
- 800 ml śmietany 30 %
- 3 śmitan-fixy
- 1/2 szkl cukru pudru
- puszka brzoskwiń
Dekoracje według gustu, a ja zrobiłam taką
- 3 różyczki
- 9 listków
- 5 czerwonych kwiatków
- posypka biało-różowa
Przygotowanie:
Biszkopt
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szkl cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szkl cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.
Krem
Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i śmietan-fixy.
Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy części.
Pierwszą warstwę pokryć częścią kremu i ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie, drugą część pokryć tak samo. Wierch tortu i boki przykryć pozostałym kremem i udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz