Polecam pyszne klopsy w zalewie octowej idealne na przekąskę na imprezę lub na inna okazję.
Składniki:
klopsy:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
zalewa:
- 1 litr wody
- 2 szklanki octu
- 1 łyżka cukru
- 3 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 2 cebule
Przygotowanie:
Klopsy: mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tarta, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i uformować klopsy wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie.
Zalewa: składniki zalewy przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również dajemy do zalewy, zagotowujemy. Wyłączamy ogień i wkładamy klopsy. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni, aby się przerobiło.
Po tym czasie można smakować, smacznego :)
wtorek, 28 października 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz