Dzisiaj na obiad polecam cielęcinę. Mięsko bardzo kruche, smaczne, a przede wszystkim smakuje dzieciom.
Składniki:
- 0,5 kg cielęciny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- sól, pieprz
- masło klarowne do smażenia
do zagęszczenia
-3/4 szklanki wody
- 1 czubata łyżka mąki
Przygotowanie:
Cielęcinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę. W rondelku podgrzewamy masło klarowne i obsmażamy mięso na rumiano. W tym czasie kroimy cebule i czosnek w małą kostkę. Dodajemy do podsmażonego mięsa i chwilkę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy około 40 -60 minut.
W połowie duszenia dodajemy marchewkę i pietruszkę obraną i pokrojoną w plasterki. Dusimy podlewając wodą i mieszając co jakiś czas. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku.
Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz