sobota, 27 sierpnia 2016

Ogórki po chińsku - z papryką ostrą

Polecam pyszne ogórki do drugiego dania. Smakują całej mojej rodzinie i znajomym. Nie wymagają pasteryzacji.



Składniki:

- 2 kg ogórków

- 6 łyżek soli

- 1,5 szklanki octu 10 %
- 8 łyżek oleju
- 1 kg cukru
- 2 główki czosnku
- 2 łyżeczki papryki ostrej

Przygotowanie:

Ogórki myjemy. Następnie kroimy w plasterki i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po ty czasie dodajemy paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
W rondelku podgrzewamy olej i gorący dodajemy do ogórków, mieszamy.
W osobnym garnku gotujemy syrop z cukru i octu, gorącym syropem zalewamy ogórki, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Nakładamy do małych słoików (np. od dżemu) umytych i wyparzonych. Nie pasteryzujemy tylko dobrze zamykamy. Z tej porcji wyjdzie około 4 -5 słoiczków.
Przepis znalazłam w internecie.

Róbmy przetwory 2016

2 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...