Posty

Babka waniliowa

Obraz
Polecam szybka babkę waniliową dla zapracowanych. U nas znikła w mig. Składniki: - 4 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 jajka - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - olejek waniliowy Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier dalej miksując dodajemy żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia oraz olejek. Wylewamy do podłużnej formy 25 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut lub troszkę dłużej. Wszystko zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier.

Ciasteczka z płatkami żytnimi

Obraz
Polecam pyszne ciasteczka z płatków żytnich. U mnie zniknęły w mig, smakowały nawet dzieciom. Składniki: - 60 g płatków żytnich - 80 g mąki pszennej - 1 jajko - 60 g cukru brązowego - 110 g masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, płatki oraz proszek do pieczenia.  Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmieszaną mąkę z płatkami i mieszamy łyżką.  Na blaszce na papierze do pieczenia wykładamy łyżką ciasto lekko spłaszczając. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut.

Makaron z brokułami

Obraz
Polecam obiad bez mięsa np. na piątek. Ja użyłam makaronu razowego, ale jeśli nie lubimy to może być zwykły i w dowolnym kształcie. Składniki: - 200 g makaronu razowego penne - 1 mały brokuł - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - sól, pieprz - 100 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki śmietany słodkiej 18 % w kartoniku Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.  Brokuły kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej na wpół twardo, bo za miękki nie będzie smakował. Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilkę podsmażamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy na cebulę. Jeszcze chwilkę smażymy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy jeszcze do smaku i od razu podajemy. Na talerz układamy makaron, brokuły i polewamy sosem. Smacznego..

Sałatka z gotowanego kurczaka

Obraz
Do tej sałatki najlepsze będzie mięso z gotowanego rosołu. U mnie właśnie zazwyczaj zostaje filet, który możemy wykorzystać do sałatki Składniki: - 1 ugotowana pierś z kurczaka z rosołu - 1 pęczek rzodkiewek - 1 ogórek zielony - 1 czerwona cebula - sól, pieprz - zioła prowansalskie - 1 łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Ugotowaną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Cebule i rzodkiewkę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy i mieszamy. Podajemy i smacznego...

Chińskie z pędami bambusa

Obraz
Kolejna propozycja na chińskie smaki. Składniki: - 1 filet z kurczaka - sos sojowy - sól, pieprz - papryka ostra - imbir przyprawa - 1 cebula - mała puszka pędów bambusa w plastrach - 250 g mrożonych warzyw chińskich - olej do smażenia - ryż biały lub brązowy Przygotowanie: Filet z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie polać sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką ostra oraz imbirem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażyć cebulę z mięsem na rumiano, następnie dodać warzywa chińskie i smażyć około 10 minut.Dodać pędy bambusa, podlać wodą i dusić około 10 minut. Doprawić jeśli trzeba i podawać z ryżem.

Sałatka z kurczakiem

Obraz
Polecam pyszną sałatkę na przekąskę do pracy lub na kolację. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 mała kapusta pekińska - 1 papryka czerwona - 1 średni ogórek zielony - pęczek koperku - 3 łyżki oleju + do smażenia - papryka słodka - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - bazylia suszona - zioła prowansalskie Przygotowanie: Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, sola, pieprzem, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy. Kapustę pekińską siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Ogórka zielonego obieramy i również kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mieszamy i podajemy. Smacznego.

Lekka sałatka

Obraz
Polecam lekką sałatkę na przekąskę. Jest szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Składniki: - 1 sałata lodowa - 1 papryka czerwona - 2 pomidory - 1 pęczek rzodkiewek - 1 łyżeczka octu jabłkowego - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka cukru - sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć, wysuszyć. Paprykę, rzodkiewkę i pomidory kroimy w kostkę, a sałatę rwiemy w rękach. Składniki przekładamy do miski dodajemy olej, ocet, cukier, sól, pieprz i mieszamy.

Kakaowe muffiny z twarogiem

Obraz
Polecam pyszne muffiny z twarogiem, które były wykonane przez moje dzieci i moją bratanicę. Ja tylko włożyłam gotowe muffiny do piekarnika. Dziewczyny były bardzo zadowolone ze swojej pracy i do tego wszystkim bardzo smakowały :) Składniki: suche: - 3 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao mokre: - 3 jajka - 1,5 szklanki mleka - 1 szklanka oleju nadzienie: - 1 kostka twarogu - 2 łyżki śmietany - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Twaróg przekładamy do miski dodajemy śmietanę, cukry i mieszamy. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Do przygotowanych foremek na muffiny wlewamy po 1 łyżce ciasta, następnie po 1 łyżeczce twarogu i ponownie 1 czubatą łyżką ciasta tak aby zakryć twaróg. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Pieczenie zależy od piekarnika. Z tej porcji ...

Sernik na zimno

Obraz
Polecam pyszny serniczek na zimno na jogurcie greckim. Uwielbiany przez dzieci.   Składniki: - kilka okrągłych biszkoptów - 400 ml jogurtu greckiego - u mnie z Biedronki - 2 galaretki malinowe - 1 galaretka brzoskwiniowa - puszka brzoskwiń Przygotowanie: Biszkoptami wykładamy dno okrągłej tortownicy (24 cm). Galaretki malinowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy. Gdy zacznie tężeć mieszamy dokładnie z jogurtem greckim i wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki aby stężało. W tym czasie odsączamy brzoskwinie i kroimy w kostkę. Następnie rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową i gdy zacznie tężeć, mieszamy z owocami i wylewamy na stężoną pierwszą warstwę. Wstawiamy do lodówki aby stężało.

Muffiny toffi

Obraz
Pyszne muffiny z budyniem toffi, który dodajemy w proszku i daje muffinom pyszny smak. U nas rozeszły się w mig. Składniki : składniki suche: - 2 budynie o smaku toffi - 2 szklanki mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia składniki mokre: - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki oleju dekoracja - cukier puder - odrobina wody - kolorowa posypka Przygotowanie: Suche składniki czyli mąkę, budyń w proszku, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli jajka, mleko, olej i przelewamy do składników suchych. Mieszamy i napełniamy foremki do muffin na 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Dekorujemy cukier puder rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody tak aby powstał lekko gęsty lukier. Polewamy muffiny i posypujemy kolorową posypką.