Ciasto bez jajek


Polecam pyszne, nie za słodkie ciasto bez jajek. Idealne dla zapracowanych.





Składniki:

- 0,5 (125 g)  kostki margaryny 
- 2 łyżki dżemu - ja użyłam truskawkowego
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody


Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, miksujemy na jednolita masę i wylewamy na kwadratową formę ( 20 x 20 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną mąką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto najlepiej sprawdzić czy się upiekło po 20 minutach, każdy piekarnik jest inny wiec dla ostrożności trzeba zajrzeć szybciej do piekarnika.









Komentarze

  1. Każde ciasto bez jajek jest warte uwagi :) mam nadzieje że jak zastąpię margarynę masłem to tez wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować z masłem :)

      Usuń
  2. Chyba zaszla pomylka bo zamiast 3 szkl cukru miala byc maka a moze sie myle?

    OdpowiedzUsuń
  3. coś chyba dużo cukru wchodzi do tego ciasta i ono jest też bez mąki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Już poprawiłam, przepraszam za błąd, to z szybkości :))

    OdpowiedzUsuń
  5. upieklam dzisiaj (tyle ze bez kakao) wyszlo pyszne. to pierwsze ciasto bez jajek ktore sie udalo i bylo smaczne (a wyprobowalam juz wiele przepisow)!! jestem super zadowolona. po 20min na 180 bylo ladnie upieczone na gorze ale jeszcze surowe w srodku, dopieklam 15min na 160. POLECAM!
    wielkie dzieki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że smakowało i dziękuję za skorzystanie z przepisu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty