Polecam przepyszną roladę na Świąteczny stół lub niedzielny obiad dla gości. Idealnie nada się też jako zimna przekąska na przyjęciu.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego ja użyłam wieprzowo - wołowe
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 pory - biała część
- 3 plastry żółtego sera
- tłuszcz do wysmarowania formy
- natka pietruszki i koperek do dekoracji
- folia aluminiowa do przygotowania rolady
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, cebulę pokrojoną w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Folię aluminiową rozłożyć na blacie, następnie rozłożyć mięso na około 1 - 1,5 cm.
Por pokroić w plasterki i sparzyć na sitku. Zostawić aby ociekł. Następnie rozkładamy na mięsie.
Zwijamy roladę z pomocą foli aluminiowej, ale bez foli.
Formę (35 cm) smarujemy tłuszczem i przekładamy roladę do formy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, po tym czasie układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze aż ser się rozpuści.
Wykładamy roladę, układamy na talerzu i dekorujemy natką pietruszki, a talerz obsypujemy posiekanym koperkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
o fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdziękuje, jest bardzo smaczne :)
UsuńZrobię mężowi na urodziny
OdpowiedzUsuńTo w takim razie czekam na komentarz czy smakowało :)
OdpowiedzUsuń