- 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki do podsypania
- 200 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
nadzienie:
- 8 jabłek
- 4 łyżki cukru
beza:
- białko z 2 jajek
- 2 łyżki cukru pudru
- forma do tarty lub tortownica 28 cm
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3. Włożyć do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze plasterki, przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do uzyskania marmolady, około 15 - 20 minut.
2/3 ciasta wyklejamy formę do tarty łącznie z bokami i nakłuwamy gęsto widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, nakładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy, wykładamy na marmoladę. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na ubitą bezę. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
mmmm ale narobiłaś mi smaka na szarlotkę:))
OdpowiedzUsuńto musisz zrobić koniecznie, nam bardzo smakuje :)
Usuńja tam żadnej szarlotce nie przepuszczę więc zapisuję przepis i chętnie wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę:) u nas już prawie znikła od południa :)
UsuńSzarlotka to moja miłość! :) zaraz po Córeczce i Mężu :) ;)
OdpowiedzUsuńMój mąż lubi ją właśnie w takiej wersji, ale reszta rodziny również :)
Usuń