środa, 10 czerwca 2015

Strogonow

Dzisiaj na obiad przygotowałam strogonowa wg Aninki z małymi zmianami. Bardzo nam smakował i jest dość szybki w wykonaniu.




Składniki:

- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerwona papryka
- 5 średnich ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- papryka ostra
- papryka słodka
- przyprawa do wieprzowiny
- sól i pieprz


Przygotowanie:

Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą do wieprzowiny, papryka ostrą i słodką. Odstawiamy i w tym czasie obieramy i kroimy w plasterki pieczarki. Również paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gdy to zrobimy przekładamy do średniego garnka.
Pieczarki również smażymy na oleju, przekładamy do mięsa i zalewamy gorącą woda tak aby zakryło mięso. Dodajemy liść laurowi, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Sprawdzajmy czy mięso jest kruche jeśli nie to dalej dusimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem z papryką dodajemy do garnka. Dalej dusimy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...