poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Gulasz cielęcy z warzywami

Dzisiaj na obiad polecam cielęcinę. Mięsko bardzo kruche, smaczne, a przede wszystkim smakuje dzieciom.





Składniki:

 - 0,5 kg cielęciny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- sól, pieprz
- masło klarowne do smażenia

do zagęszczenia
-3/4 szklanki wody
- 1 czubata łyżka mąki

Przygotowanie:

Cielęcinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę. W rondelku podgrzewamy masło klarowne i obsmażamy mięso na rumiano. W tym czasie kroimy cebule i czosnek w małą kostkę. Dodajemy do podsmażonego mięsa i chwilkę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy około 40 -60 minut.
W połowie duszenia dodajemy marchewkę i pietruszkę obraną i pokrojoną w plasterki. Dusimy podlewając wodą i mieszając co jakiś czas. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku.
Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...