środa, 31 marca 2021

Zupa ogórkowa z boczkiem i kiełbasą


Na dzisiejszy obiad polecam zupę ogórkową, którą wzbogaciłam boczkiem i kiełbasą. 




Składniki:


- 1 udko z kurczaka
- około 2,5 l wody
- 5 średnich marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 8 ogórków kwaszonych
- 2 kiełbasy śląskie
- 100 g boczku wędzonego
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz


Przygotowanie:


Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, wkładamy udko, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy marchewka będzie na wpół miękka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy gdy ziemniaki będą miękkie. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiano na patelni i przekładamy do zupy. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni gdzie smażyliśmy boczek. Dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy według własnego gustu. Smacznego.




2 komentarze:

  1. Fajny przepis! Nigdy nie zachwycała mnie zwykła ogórkowa, ale zupa po Twoich modyfikacjach jest naprawdę smaczna:)

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...