Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem.
Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majonezu czy pulpetów.
Składniki:
- około 5 kg ogórków
zalewa:
- 2 litry wody
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
- 16 łyżek ketchupu
- 1 szklanka octu
Dodatkowo:
- koper
- ziele angielskie
- czosnek
- gorczyca
- pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Układamy w słoikach i do każdego wkładamy 1 ząbek czosnku, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i kwiatuszek kopru.
Składniki zalewy zagotowujemy i na gorąco zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 10 minut.
Witam. Zrobiłam te ogóreczki i są przepyszne ;) Tylko, że ja włożyłam koper i resztę na dno słoika i potem dopiero ogórki. Czy to coś zmienia?
OdpowiedzUsuńWitam. Nie to nic nie zmienia i cieszę się że smakują.
UsuńCzy zamiast kwiatuszka kopru można dać łyżeczkę zielonego kopru
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kwiatuszka kopru można dać łyżeczkę zielonego kopru
OdpowiedzUsuńNie robiłam tak jeszcze... no ale można spróbować
Usuń