niedziela, 18 sierpnia 2013

Ogórki z ketchupem


Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem.
Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majonezu czy pulpetów.


Składniki:

- około 5 kg ogórków

zalewa:

- 2 litry wody
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
- 16 łyżek ketchupu
- 1 szklanka octu

Dodatkowo:

- koper
- ziele angielskie
- czosnek 
- gorczyca
- pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Układamy w słoikach i do każdego wkładamy 1 ząbek czosnku, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i kwiatuszek kopru.
Składniki zalewy zagotowujemy i na gorąco zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 10 minut.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

5 komentarzy:

  1. Witam. Zrobiłam te ogóreczki i są przepyszne ;) Tylko, że ja włożyłam koper i resztę na dno słoika i potem dopiero ogórki. Czy to coś zmienia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast kwiatuszka kopru można dać łyżeczkę zielonego kopru

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast kwiatuszka kopru można dać łyżeczkę zielonego kopru

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...