piątek, 23 września 2016

Masło z awokado

Masło z awokado najlepiej zrobić z małej porcji i zjeść tego samego dnia. Mimo to że jest cytryna lekko ściemniało następnego dnia.


Składniki:

- pół awokado
- odrobina oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół, obieramy i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól morską. Mieszamy i smarujemy ulubione pieczywo.




czwartek, 22 września 2016

1000 pomysłów jedna Lubella sałatka z makaronem

Uwielbiam makaron i tworzyć różnego rodzaju sałatki. Użyłam makaronu Pełne ziarno kokardki. Mam małe dzieci a one uwielbiają różnego kształtu makaron, a kokardki sprawdziły się idealnie.



Składniki:

- 100 g makaronu Lubella Pełne ziarno kokardki
- 1 garść rukoli (20 g)
- pół czerwonej papryki
- pół czerwonej cebuli
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 50 g sera feta

dresing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- sól morska
- pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
Rukole umyć i osuszyć.
 Kukurydzę odsączyć z zalewy.
 Cebule czerwoną pokroić w piórka.
 Paprykę czerwoną pokroić w paseczki a ser feta w kostkę.
Dresing: oliwę połączyć z wodą, solą i pieprzem.
Na talerzu owalnym dużym lub na dwóch małych układamy kolejno
makaron, rukolę, paprykę czerwoną, kukurydzę, czerwoną cebulę i ser feta.
Na wierzch polewamy dresingiem. Podajemy, smacznego.





1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

Dzisiaj polecam surówkę do drugiego dania lub jako samodzielną przekąskę.



Składniki:

- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- kawałek pora
- pół czerwonej papryki
sos:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i szatkujemy. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora kroimy w pół księżyce. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy warzywa. Następnie mieszamy. Doprawiamy według gustu. Podajemy do drugiego dania lub jako osobna przekąska.


środa, 21 września 2016

Kasza gryczana z pieczarkami

Kolejna propozycja z kaszy gryczanej jako zamiennik ziemniaków.






Składniki:

- pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 8 pieczarek
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- bazylia
- olej rzepakowy

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. 
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Mieszamy dodajemy kaszę i ponownie mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba. Podajemy na ciepło.


Sznycle z indyka smażone na patelni grillowej

Dzisiaj polecam szybki obiad ze sznycli z indyka.



Składniki:

- 5 plastrów sznycli z indyka
- przyprawa do potraw z indyka
- oliwa z oliwek
- patelnia grillowa do smażenia

Przygotowanie:

Plastry indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa i posypujemy przyprawą. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 
Następnie rozgrzewamy patelnię grillową, polewamy oliwa z oliwek i smażymy sznycle na rumiano. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


wtorek, 20 września 2016

Omlet z papryczką chilli

Kolejna propozycja na śniadanie z papryczką chilli.



Składniki:

- 1 mała papryczka chilli
- 1 mała cebula
- 2 -3 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Papryczkę chilli i cebule kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem .
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Następnie wylewamy jajka i posypujemy papryczką chilli, smażymy aż się zetnie. Zginamy na pół, chwilkę smażymy, przekładamy na talerz i zajadamy. Smacznego.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...