niedziela, 18 marca 2012

Żurek świąteczny

Przepis pochodzi z "Wielkanocne menu Winiary" . Ten żurek bardzo zasmakował mojej całej rodzinie i co roku na Święta Wielkanocne go przygotowuję. Składniki podane są na 4 porcje można je podwoić dla większej liczby osób.


Składniki:

- 1 żurek w paczce Winiary
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Żurek wsypać do 1 l wody, wymieszać. Zagotować i dodać kostkę grzybową. Boczek wysmażyć na chrupko i przełożyć do żurku, a na tłuszczu ze smażenia boczku zeszklić cebulę i również dodać do żurku. Gotować 5 minut. Trzeba pilnować i mieszać żeby nie wykipiał. Na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Podawać z jajkiem.


Dobra rada:

* Czosnek i majeranek to smakowe zwieńczenie żuru. Przyprawy te muszą być dodane jednak na koniec gotowania, aby nie utraciły swych aromatycznych właściwości.
* Czosnek zbyt długo gotowany lub smażony nabiera gorzkiego smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...