Składniki:
- 1 żurek w paczce Winiary
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Żurek wsypać do 1 l wody, wymieszać. Zagotować i dodać kostkę grzybową. Boczek wysmażyć na chrupko i przełożyć do żurku, a na tłuszczu ze smażenia boczku zeszklić cebulę i również dodać do żurku. Gotować 5 minut. Trzeba pilnować i mieszać żeby nie wykipiał. Na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Podawać z jajkiem.
Dobra rada:
* Czosnek i majeranek to smakowe zwieńczenie żuru. Przyprawy te muszą być dodane jednak na koniec gotowania, aby nie utraciły swych aromatycznych właściwości.
* Czosnek zbyt długo gotowany lub smażony nabiera gorzkiego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz