Zapraszam na pyszny obiadek. Jest to biały sos, który podają na weselach lub innych okazjach.
Składniki:
- pół kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 0,5 l rosołu (może być z kostki)
- 10 dkg rodzynek
- 2 łyżki cukru
- sok z pół cytryny
- opakowanie małej słodkiej śmietany 18 %
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło dodać mąkę dobrze wymieszać. Zalać rosołkiem. Wywar nie będzie jeszcze gęsty. Dodać umyte rodzynki. Dać im się w gotować. W tym czasie do wywaru dodać cukier i sok z cytryny. Gdy wywar zacznie gęstnieć dodać około pół opakowania śmietany. Ilość cukru zależy od gustu. Jeśli cytryna jest bardziej soczysta można dodać go więcej. Porcję zawsze można powiększyć na większą ilość osób.
Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz